مدیریت مرغداری

با افزایش سریع جمعیت با پرورش و نگهداری طیور به روش های صحیح می‌توان علاوه بر تامین نیاز جامعه به مواد پروتئینی و گوشت سفید به اقتصاد کشور نیز کمک کرد . به دلیل تقاضای بالای جامعه احداث مرغداری همواره یک کسب وکار سودآور می باشد.

تعدادی از کارهایی که می توان به عنوان یک مرغدار درسالن های مرغداری انجام داد عبارتند از:
پرورش جوجه ها،تولید تخم مرغ، تولید گوشت مرغ و …

انتخاب کار انجام شده در سالن مرغداری باید بر اساس سرمایه و میزان تقاضا انتخاب شود، یکی از رایج ترین و پر متقاضی ترین کارها پرورش جوجه های گوشتی می باشد .

محل مزرعه پرورش طیور باید به نحوی انتخاب شود که در اطراف آن تراکم واحدهای پرورش دام و طیور کم باشد و هم‌چنین با مراکز مرتبطی مانند جوجه‌کشی، کشتارگاه‌ها، مراکز فراوری ضایعات و پسماندهای دام و طیور ،واحدهای کشاورزی و خصوصاً گلخانه ای که از فضولات دام و طیور به عنوان کود استفاده می‌کنند و می‌توانند موجب انتقال عوامل بیماری‌زا شوند دارای فاصله مناسب باشند.

مدیریت مرغداری امری بسیار حساس است که بی دقتی و سهل انگاری و عدم استفاده از تجهیزات مدرن موجب خسارات و تلفات سنگین، کاهش بهره وری ، سخت شدن کار ، و در نتیجه کاهش سودآوری می شود، از همین رو هوشمند سازی (اتوماسیون) مرغداری ها به مدیریت صحیح مرغداری کمک به سزایی می کند.

ظرفیت و ابعاد سالن در احداث سالن مناسب مرغداری امر مهمی است تأمین فضای لازم برای پرورش مناسب طیور ضروری است. در صورت کوچک بودن سالن، تراکم مرغ ها زیاد می شود و بیماری در گله شیوع می یابد.

از طرف دیگر، در سالن های بزرگ فضای اضافه وجود خواهد داشت که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست. برای تعیین تراکم طیور در واحد سطح باید نوع مرغ، روش نگه داری، حداکثر وزن و دوره نگه داری را در نظر بگیرید.

در پرورش جوجه های گوشتی تعداد مناسب حداقل 12 قطعه در هر متر مربع است.

یکی از مهم ترین موارد موجود سلامت جوجه ها است و مرغدارها با مشورت دامپزشک و برای جلوگیری از بیماری ها و آنفولانزاهای موجود در فواصل زمانی مشخص واکسیناسیون جوجه ها را انجام می دهند.

برنامه نوری

در مرغداری های صنعتی و مجهز به سیستم های هوشمند سازی جوجه‌های گوشتی میزان روشنایی و تاریکی سالن جدا از ساعات روز و شب تنظیم می‌شود و سیستم های موجود روز و شب مصنوعی ایجاد می کنند.

برنامه نوری مناسب باعث بهبود عملکرد، کاهش مرگ و میر و بهبود ضریب تبدیل غذایی می‌شود، همچنین از بروز بیماری‌هایی مثل آسیت جلوگیری می‌نماید.

از طرفی با اجرای برنامه نوری مناسب و ایجاد روز و شب مصنوعی به علت شبیه کردن شرایط پرورش به حالت طبیعی، جوجه‌ها شاداب‌تر و سرزنده‌تر می‌شوند.

تجهیزات گرم کننده سالن پرورش طیور

دستگاه های گرم کننده با روش های متفاوتی سالن را گرم می کنند. تهویه و کنترل شرایط پرورش (دما ،رطوبت و هوای تمیز) ،تامین اکسیژن ودفع گازهای مضر در پرندگان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دستگاه تنفس طیور به صورت لوله ای است و دارای انشعاباتی است که به کیسه های هوایی ختم می گردد وهنگام دم و بازدم تبادل گازها انجام می گیرد به همین علت راندمان تنفسی طیور تهویه مناسب یکی از ابزار مهم کنترل شرایط زیستی در سالن پرورش است، به همین خاطر تهویه از اساسی ترین ارکان مدیریتی در فارم های طیور می باشد .
تهویه مناسب فقط جابجایی ساده هوا در سالن نمی باشد بلکه ایجاد شرایط مناسب از نظر تامین اکسیژن مورد نیاز پرندگان و دفع گازهای مضر در سطح بدن پرندگان نیز اهمیت دارد.

با استفاده از سیستم هوشمند سازی نگرانی راجع به نوسان دما از بین می رود و می توان دما و رطوبت برای رشد مناسب جوجه ها را با توجه به وزن ، سن و نژاد آن ها اطلاعات از سنسورهای دما و رطوبت درون سالن گرفته می شود و با بررسی دما و رطوبت هوای خارج سالن به دستگاه های تحت کنترل دستورات لازم داده می شود و با توجه به شرایط سالن دستگاه، نوع تهویه مورد نظر را مشخص می کند.

استفاده ازمرغداری هوشمند منجر به سهولت در مدیریت مرغداری می شود زیرا باعث کاهش تلفات، کاهش اختلاف دمای داخل با محیط بیرون، کاهش نوسانات دما که منجر به کاهش مصرف سوخت شده و مصرف انرژی کاهش قابل توجهی خواهد داشت.

هوشمند سازی مرغداری ها منجر به بهتر شدن ضریب تبدیل به خاطر کنترل تهویه ها و کنترل نوسان دما ، افزایش بهره وری از مرغداری (بالا رفتن توناژ گوشت)، کاهش آلودگی، راحت تر شدن شغل مرغداری، کاهش استفاده از نیروی انسانی و افزایش کنترل و نظارت برسیستم می شود.

تجهیزات دان خوری و آب خوری در صنعت مرغداری

در صنعت مرغداری برای تغذیه مرغ ها، با توجه به شرایط پرورش، یکی از انواع دان خوری استفاده می شود. دان خوری ها را معمولاً از پلاستیک یا آهن گالوانیزه می سازند.

توجه داشته باشید که دان خوری مناسب باید دارای استحکام و قابلیت شست و شوی آسان بوده و به نحوی طراحی شده باشد که از هدرر فتن دان جلوگیری شود.

دان خوری های مورد استفاده در صنعت مرغداری به طور کلی به دو گروه عمده، دان خوری موقت و دان خوری دائمی تقسیم می شوند.مدیریت دقیق مرغداری و استفاده از سیستم هوشمند خطای انسانی را به صفر رسانده و با به وجود آوردن شرایط یکنواخت و نرمال در سالن باعث افزایش راندمان و سودآوری می شود.